
maandag 24 maart 2025
Natuurlijke manieren om slaapkwaliteit te verbeteren
Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid, maar door stress, schermgebruik en een drukke levensstijl lukt het niet altijd om voldoende en diep te slapen. Of misschien heb je ook wel last in de dagen of weken nadat de klok is verzet, zo’n verandering kan de slaap ook verstoren. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren zonder direct naar medicatie te grijpen.
Creëer een vast slaapritueel
Een regelmatig slaappatroon helpt je lichaam en brein zich aan een gezonde slaapcyclus te houden. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend.
Vermijd blauw licht in de avond
We kijken allemaal graag nog even op onze telefoon, tablet of laptop voordat we gaan slapen. Maar wist je dat het blauwe licht van deze schermen de aanmaak van melatonine – het slaaphormoon – kan verstoren? Hierdoor kan het lastiger worden om in slaap te vallen. Niet alleen schermen, maar ook LED-verlichting, tl-lampen en fel wit kunstlicht kunnen dit effect hebben.
Wil je beter slapen? Probeer dan minimaal een uur voor bedtijd schermen te vermijden of gebruik een blauwlichtfilter. Steeds meer mensen kiezen ook voor een blauwlichtblokkerende bril of speciale verlichting die het blauwe licht vermindert.
Daarnaast is de sfeer in je huis belangrijk. Fel of onnatuurlijk licht in de avond kan je slaap-waakritme verstoren. Kies daarom voor warmere lichtkleuren of dimbare verlichting om je lichaam voor te bereiden op de nacht.
En vergeet overdag niet naar buiten te gaan! Natuurlijk daglicht helpt je biologische klok in balans te houden en zorgt ervoor dat je ‘s avonds makkelijker in slaap valt.
Zo creëer je een rustgevende avondroutine en geniet je van een diepere, meer ontspannen nachtrust.
Gebruik ontspanningstechnieken
Ademhalingsoefeningen, meditatie of een rustige wandeling kunnen helpen om je lichaam in een rusttoestand te brengen. Een warm bad of een kopje kamillethee kan ook bijdragen aan ontspanning.
Let op je voeding
Cafeïne en suiker kunnen je slaap negatief beïnvloeden. Kies in de avond voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan, zoals noten, eieren, bananen en volle yoghurt. Dit helpt bij de aanmaak van melatonine en serotonine. Een populaire combinatie is bijvoorbeeld een banaan met yoghurt als avondsnack.
Houd je slaapkamer koel en donker
Een optimale slaapomgeving is koel (ongeveer 18 graden) en volledig donker. Gebruik verduisterende gordijnen en vermijd kunstlicht in de slaapkamer. Koop bijvoorbeeld een zoutlampje voor op je nachtkastje, dit geeft een heel rustig en zacht licht.
Ondersteun je slaap met natuurlijke supplementen
Naast een gezonde levensstijl kunnen bepaalde supplementen helpen bij een betere nachtrust:
- Magnesium: Helpt bij ontspanning van de spieren en het zenuwstelsel. Voedingsmiddelen zoals spinazie, amandelen en pure chocolade bevatten van nature magnesium. Ook kan een supplement met magnesium bisglycinaat een goede optie zijn.
- Valeriaan: Een bekend kruid, de rustgevende werking van het valeriaan werd duizenden jaren geleden al door de Grieken ontdekt. Valeriaan ondersteunt de geestelijke balans bij stresssituaties*, bevordert een gezonde nachtrust en helpt bij het in slaap vallen;*
- Sint Janskruid: Wetenschappelijk is aangetoond dat Sint Janskruid werkt bij neerslachtige gevoelens. Wist je dat de plant een bijzondere relatie heeft met de zon omdat die opbloeit rond de tijd dat het Sint jansfeest plaatsvindt. In die periode staat de zon dan namelijk het hoogst. Sint janskruid heeft een gunstige invloed op de slaapfunctie* en helpt de geest helder te houden.*
- Rhodiola Rosea: De wortels van de rhodiola plant worden van oudsher al gebruikt in stresssituaties. Rhodiola is een adaptogeen kruid die bekend staat als natuurlijke rustgever. Rhodiola kan helpen om evenwichtig te zijn in stresssituaties.*
Met deze tips en natuurlijke supplementen kun je op een natuurlijke manier je slaapkwaliteit verbeteren en uitgerust wakker worden, zelfs na de omschakeling van de klok!
* = Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie