De R zit weer in de maand!
vrijdag 17 november 2023

De R zit weer in de maand!

Laat de natuur het werk doen, dat was de insteek van de oprichters toen APB Holland in 2014 werd opgericht. Nu, bijna 10 jaar later is die insteek nog steeds hetzelfde gebleven en is het onze misse om men bewust te maken van de vele voordelen die de natuur ons kan bieden. Vooral wanneer de ‘R’ weer in de maand is, kan het immuunsysteem extra ondersteuning gebruiken om de koudere maanden door te komen. 

Het afweersysteem
Het afweersysteem of immuunsysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het belangrijkste doel van het afweersysteem is om het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers zoals virussen of bacteriën. Het afweersysteem is continu aan het werk en wanneer men ziek wordt onthoudt het immuunsysteem dat waardoor het beter is voorbereid wanneer dezelfde ziekteverwekkers het lichaam binnendringen.

Het afweersysteem is dus van groot belang om gezond te blijven. Er zijn verschillende manieren om het lichaam te ondersteunen en in deze blog bespreken we er vijf. 

Sporten
Van sporten is het algemeen bekend dat het positief werkt op het immuunsysteem, bewegen zorgt er namelijk voor dat belangrijke immuun cellen circuleren in het lichaam. Lichaamsbeweging in korte sessies van maximaal 45 minuten met een matige intensiteit is bevorderend voor het immuunsysteem. Een stevige wandeling, een fietstocht naar het werk of hardlopen is hierbij voldoende, zolang de wekelijkse norm van 2,5 uur wordt behaald. Wereldwijd behalen veel mensen helaas de norm niet, waardoor mensen sneller last krijgen van overgewicht en hart- en vaatziekten. 

Een gebalanceerd dieet
Een gebalanceerd dieet heeft naast het bewegen ook een groot effect. Door te eten volgens de Schijf van Vijf krijg je alle goede stoffen binnen die je nodig hebt zoals vitamines, vetten, eiwitten, vezels en mineralen. Over het algemeen bestaan er geen soorten groente en fruit die de weerstand extra verhogen. Het voedingscentrum geeft hierbij de volgende adviezen:

-    Eet dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit
-    Eet volkoren voedingswaren zoals volkoren pasta, volkorenbrood, zilvervliesrijst etc.
-    Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten
-    Neem genoeg magere en halfvolle zuivel
-    Dagelijks een handvol ongezouten noten eten
-    Drink voldoende vocht
-    Gebruik genoeg gezonde vetten zoals olijfolie, vloeibaar boter, bak- en braadvet.

Het consumeren van alcohol vermindert de werking van de werking van witte bloedcellen op het lichaam waardoor het lichaam zich minder goed kan weren tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Alcohol berooft het lichaam van nodige mineralen en vitaminen. Het is belangrijk om te variëren om genoeg stoffen binnen te krijgen. Wanneer dat niet lukt, kan suppletie helpen. 

Slaap
Nachten vol slechte slaap kan funest zijn voor het immuunsysteem. Tijdens de nachtrust kan het lichaam zich juist herstellen waardoor het zichzelf als het ware kan resetten. Om de slaap optimaal te benutten wordt er gesproken van een nachtrust van 6 tot 8 uur. Om de slaap te bevorderen moet kunstmatig en blauw licht het liefst vermeden worden een uur voor het naar bed gaan. 

Ontspanning
Tevens is ontspanning van belang om de gemoedstoestand te bewaken. In een samenleving waarin stress een steeds grotere factor speelt als achterliggende oorzaak van verschillende lichamelijke ongemakken, is het belangrijk om tijd te nemen voor voldoende ontspanning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dag lekker niets doen, een massage, de natuur opzoeken, een boek lezen of yoga beoefenen. Langdurig stress vermindert het beschermende vermogen van het immuunsysteem om zich te kunnen verdedigen tegen ziekteverwekkers. 

Goede hygiëne
Wanneer het lichaam te maken krijgt met ziekteverwekkers gebeurt dat hoofdzakelijk doordat druppeltjes in de lucht van niezende of hoestende mensen terechtkomen of via besmette deurknoppen en andere oppervlakten. Bacteriën zijn belangrijk voor het verteren van voedsel maar aan de andere kant zijn ze ook verantwoordelijk voor veel infectieziektes. Dit gebeurt vaak via voedsel waardoor jaarlijks maar liefst 700.000 mensen ziek worden door besmet voedsel. Goede hygiëne is dus van belang.

Ondanks dat de ‘R’ in de maand zit zijn er dus genoeg mogelijkheden om de weerstand te versterken. Het afweersysteem is het beschermmechanisme van het lichaam, het onderhouden ervan kan dus nooit kwaad. Wanneer je goed voor je afweersysteem zorgt, dan zorgt het afweersysteem goed voor jou!

Terug naar het blog