Ontladen is opladen
dinsdag 23 mei 2023

Ontladen is opladen

Voor menigeen zijn de examens weer begonnen en beginnen de stressvlekken zich langzaamaan te tonen in de nek. Het hebben van examens is natuurlijk niet zomaar een gebeurtenis, dit bepaalt of je een semester, een jaar, of zelfs de gehele opleiding hebt behaald. De druk die hierbij ontstaat is niet fijn, en de stress die hierbij komt kijken kan bepalen je überhaupt wel iets in je hoofd kunt krijgen of niet. Stress komt natuurlijk niet alleen bij examens om de hoek kijken, vaak hebben we ook te maken met deadlines op het werk of zijn er dingen in ons leven aan de hand waardoor we stress ervaren. Wanneer we constant stress ervaren, kunnen we zelfs overspannen raken en dat willen we graag voorkomen. In deze blog geven we aan hoe we even op adem kunnen komen en leggen we uit waarom dit zo belangrijk is.

Bewust zijn van 
Waarom hebben we stress? Het hebben van stress kan komen door verschillende oorzaken. Stress is een vorm van spanning dat wordt aangewakkerd door externe prikkels. Stress is functioneel in de vorm van een fight-or-flight-modus. Het lichaam stuurt een signaal naar de hersenen waardoor het hormoon adrenaline wordt aangemaakt. Het helpt om te kunnen presteren in een bepaalde situatie, bijvoorbeeld tijdens het houden van presentaties of het maken van examens. Stress heeft verschillende oorzaken, het is belangrijk om te onderzoeken wat een reden kan zijn voor de stress die je ervaart. Stress hoeft dan ook niet altijd slecht te zijn, gezonde spanning hoort erbij.

Ontladen is belangrijk
Meestal verdwijnt het gevoel van stress na een bepaalde tijd weer, máár, als dat gevoel aanhoudt kan men overspannen raken. De ademhaling wordt zwaarder, het hart klopt sneller en de bloeddruk stijgt: overspannen raken gaat gepaard met verschillende klachten. Daarom is het van belang dat er genoeg tijd wordt besteed aan het ontladen, want van ontladen raak je opgeladen. Laat het los!

Na ontladen komt ontspanning
Het hebben van stress kan komen door verschillende oorzaken. De één ervaart een bepaalde situatie anders dan de ander. Wanneer dat kan worden losgelaten, ontstaat er een gevoel van ontlading. Als gevolg daarvan is er eindelijk ruimte voor ontspanning. Ontspannen kan op verschillende manieren, en het liefst moet dagelijks een moment worden uitgezocht om te kunnen ontspannen. Je kan bijvoorbeeld: 

-    sporten;
-    een boek lezen;
-    tijd voor jezelf nemen;
-    een film kijken;
-    een hobby beoefenen;
-    muziek luisteren;
-    een massage krijgen;
-    en nog veel meer.

Het helpt om prikkelarme activiteiten uit te voeren waarbij er zo weinig mogelijk hoeft worden nagedacht. Ontspanning is belangrijk, teveel stress zorgt ervoor dat de hersenen minder goed functioneren. Het zorgt ervoor dat we sneller zijn afgeleid, dingen vergeten of snel prikkelbaar zijn. Ontspanning is dus van groot belang.

Ontspannen blijven
Het is goed om voor jezelf na te gaan welke zaken veel energie kosten. Dit zijn meestal zaken die als een verplichting voelen, die als taken gaan voelen. Probeer eens te kijken in hoeverre het mogelijk is om deze taken aan iemand anders over te dragen, of probeer het eens vanuit een ander perspectief te bekijken waardoor het wellicht minder als een verplichting gaat voelen. Tevens is het goed om niet altijd maar bereikbaar te zijn, onze smartphone staat 24/7 aan waardoor het goed kan zijn om die prikkeling niet te hebben. 

Gezonder leven is een belangrijke factor in het hebben van minder stress. Gezonde voeding houd je fit en zorgt ervoor dat je ook beter tegen stress kunt. Het dagelijks bewegen behoort hierbij ook tot een van de redenen die ervoor zorgen dat je beter in je vel zit en dat je je lekkerder voelt. Het verlaagt namelijk de cortisol waarde in het lichaam. Tot slot is slapen ook een belangrijke factor tegen stress. Wanneer je genoeg slaap hebt, en uitgerust bent, ben je beter bestendig tegen stress of zaken die eventueel stress kunnen veroorzaken. Neem dus genoeg rust.

Stress is een onderdeel van ons leven en het helpt ons tot een zekere hoogte functioneren in bepaalde situaties. Zorg er dus alleen voor dat het niet teveel wordt! De balans vinden is waar het om draait.

Terug naar het blog