Chlorella & Spirulina: de superfoods waar je U tegen zegt
donderdag 2 februari 2023

Chlorella & Spirulina: de superfoods waar je U tegen zegt

Algen zien we eigenlijk vaker dan we denken: denk maar aan het groen dat te zien is in vijvers of op stenen die gelegen zijn aan de zee. In Aziatische landen staan chlorella en spirulina al decennialang bekend als natuurlijke middelen om het lichaam te ondersteunen en nu het supplement steeds populairder wordt, maakt het ook zijn opmars in het westen. 

Wat zijn chlorella en spirulina?
Chlorella is een groene eencellige alg die in grote hoeveelheden wordt gevonden in de meren en rivieren van Zuidoost-Azië. Chlorella betekent letterlijk klein groen blaadje en krijgt zijn kleur door de aanwezige chlorofyl dat in de alg zit. Chlorofyl is de groene kleurstof dat gevonden wordt in platen waarmee zonlicht wordt opgevangen en omgezet wordt in energie. In de zoete wateren waarin de chlorella groeit, neemt het een belangrijke functie aan gezien het zuurstof produceert waar andere planten en dieren profijt van hebben. Algen leven al miljoenen jaren lang op aarde en kunnen zich enorm goed aanpassen aan hun omgeving. Vandaar dat het ook behoort tot één van de oudste levensvormen. 

Spirulina is net als chlorella een hele kleine alg, al is deze spiraalvormig en is deze blauwgroen van kleur. Spirulina kan voornamelijk worden gevonden in alkalisch water: mineraalrijke wateren en meren in bijvoorbeeld Centraal-Amerika of Centraal- en Oost-Azië. Het voordeel van het groeien in alkalisch water is dat andere soorten er niet kunnen gedijen. Zo kan het vrij eenvoudig apart worden gehouden van organismen die de cultuur kunnen bedreigen of binnendringen. Net als bij chlorella bevat spirulina een hoog gehalte aan proteïnen tot wel 60% tot 70%. Voor vegetariërs en veganisten is het dan ook uitermate geschikt omdat het alle essentiële voedingsstoffen bevat. 

De voordelen van chlorella & spirulina
Chlorella wordt door wetenschappers al decennialang onderzocht en uit onderzoeken is gebleken dat chlorella een positieve invloed heeft op onze gezondheid en bevat het eiwitten, mineralen, aminozuren en vitaminen. Zoals eerder vermeld heeft Chlorella een positief effect op de omgeving waarin het groeit, en dit geldt ook voor het lichaam. Chlorella heeft namelijk een ontgiftend effect op het lichaam door de antioxiderende werking van de superalg.  

Spirulina bestaat voor het grootste deel uit eiwitten dat belangrijk is voor de opbouw en onderhoud van de spieren. De eiwitgehalte van spirulina is ongeveer 60% tot 70% waardoor het de hoogste eiwitconcentratie heeft van alle voedingsmiddelen. Zo hoog dat het zelfs meer eiwitten bevat dan vlees. Tevens bevat het de nodige vetzuren zoals omega 3 en omega 6  die bevorderend zijn voor de gezondheid. Spirulina staat erom bekend om de bloedsuikerspiegel te reguleren waardoor de drang om iets te eten beter in controle kan worden gehouden. 

Het verschil tussen de algen
Ondanks dat het beide micro-algen zijn en ze ongeveer dezelfde doelen dienen, zitten er toch wel degelijke verschillen tussen chlorella en spirulina. Beide groeien in water, al groeit chlorella in zoetwater en spirulina in zoutwater. Doordat chlorella iets groener is dan spirulina, bevat het ook meer chlorofyl waardoor het meer ontgiftend is dan spirulina. Zoals eerder besproken bevat spirulina wel meer eiwitten en vetzuren dan chlorella. Ook bevat spirulina de krachtige antioxidant fycocyanine, en bevat chlorella méér bètacaroteen dat door het lichaam kan worden omgezet in vitamine A.

Wat heb ik nodig?
Om te bepalen wat nodig is, zal gekeken moeten worden naar de het doel waarvoor het supplement gebruikt wordt. Wanneer eiwitten nodig zijn voor het onderhouden van de spiermassa kan er gegrepen worden naar de spirulina. Wanneer het lichaam toe is aan een ontgiftend proces is het beter om naar de chlorella te kijken. Gelukkig bestaat er tegenwoordig een combinatiesupplement van beide die in tabletvorm of poeder verkrijgbaar zijn zodat het lichaam kan profiteren van de voordelen van beide supplementen. 

Terug naar het blog