Magnesium: van antistress supplement tot sportmineraal
woensdag 7 december 2022

Magnesium: van antistress supplement tot sportmineraal

Wanneer sporters beginnen over supplementen die ze nemen, hebben ze het vaak over proteïneshakes, creatine, BCAA's, maar óók over magnesium. Magnesium heeft namelijk tal van gezondheidsvoordelen waar menig sporter baat bij heeft. Magnesium wordt ook wel het supplement genoemd waar je spieren verliefd op zullen worden! Waarom? In deze blog lees je waarom magnesium zo populair is; tegenwoordig niet alleen meer bij sporters, maar bij een veel breder publiek... Snel verder lezen dus! 

Wat is magnesium?
Magnesium is een essentieel mineraal dat het lichaam zelf niet kan aanmaken. Ieder lichaam bevat gemiddeld 25 gram aan magnesium waarbij het merendeel zich bevindt in de botten en een kleiner gedeelte in de spieren. Magnesium wordt voornamelijk gehaald uit voeding zoals vis, groente, noten, fruit en granen. Suppletie kan worden aangeraden wanneer het lichaam te weinig magnesium opneemt, al komt dat zelden voor. Wanneer men toch een tekort aan magnesium binnenkrijgt is dat heel nadelig voor de gezondheid. Doordat magnesium is betrokken bij wel meer dan 300 (!) processen in ons lichaam is het –zoals eerder vermeld- éssentieel voor ons lichaam. 

Waar is magnesium goed voor?
Voor sporters of mensen die intensief of zwaar lichamelijk werk verrichten is magnesium gezien het de stress op de spieren verlicht. Wanneer spieren zich aanspannen komt er calcium vrij, hierdoor trekt de spier zich samen. Magnesium zorgt er dan weer voor dat de spier zich ontspant waardoor de kans op spierpijn minder wordt. Zonder magnesium zouden onze spieren dus constant samentrekken. Dat lijkt mij niet zo fijn, jullie wel?

Magnesium is nog meer goed voor:
-    De opbouw van de botten;
-    De opbouw van de lichamelijke eiwitten;
-    Ondersteunen van het energieniveau;
-    Bijdragen aan een sterk gebit;
-    Voor de gemoedstoestand;
-    Voor het concentratievermogen en het geheugen.

Ieder orgaan in het lichaam heeft magnesium nodig om te kunnen functioneren. Magnesium maakt energie vrij uit voeding en is betrokken bij de celgroei, celdeling en aanmaak van hormonen en nog veel meer dingen. We kunnen dus niet zonder!

Verschillende soorten magnesium
Er zijn vijf verschillende soorten magnesium met eigen voordelen al zijn de bekendste vormen citraat en bisglycinaat. Citraat is de bekendste vorm van magnesium en wordt voornamelijk gebruikt door sporters. Bisglycinaat bereikt, in tegen stelling tot de citraat vorm, de hersenen waardoor het dus een hele andere toepassing heeft. Ook wordt magnesium bisglycinaat het beste opgenomen van alle vormen van magnesium waardoor het door sommigen ook wel de beste vorm genoemd. 

Hoeveel magnesium heb ik nodig?
Voor mannen is de referentie inname vastgesteld op zo'n 350 mg voor een volwassen man. Voor een volwassen vrouw is het vastgesteld op 300 mg.

Magnesium tekort
Zoals eerder vermeld is magnesium betrokken bij wel meer dan 300 processen in het lichaam. Het mineraal stuurt enzymen aan die zorgen dat biochemische processen in het lichaam goed verlopen. Wanneer het lichaam te weinig magnesium opneemt, verstoort dit dan ook de processen in ons lichaam. Spierkrampen kunnen bijvoorbeeld vaker voorkomen, een futloos gevoel, of je raakt sneller vermoeid. Het kan zelfs bijdragen aan het ontkalken van je botten! Niet alleen lichamelijk heeft het gevolgen maar ook mentaal. Een prikkelbaar gevoel zal steeds meer optreden of het gevoel van zenuwachtigheid slaat vaker toe. Gelukkig komt een tekort aan magnesium niet snel voor, maar mocht het je toch overkomen zijn er gelukkig genoeg magnesium supplementen om het niveau weer aan te vullen.

Kortom: het lichaam is een tempel, maar zelfs de sterkste tempels hebben onderhoud nodig. Zorg er dus goed voor! Meer weten over welke magnesium supplementen wij hebben? Neem een kijkje in ons assortiment.

Terug naar het blog