Knoflook in strijd tegen resistente bacteriƫn
zaterdag 21 augustus 2021

Knoflook in strijd tegen resistente bacteriƫn

Een groep Indiase wetenschappers deed onderzoek naar de positieve werking van knoflook in de bestrijding van urineweginfecties. Naast de pijnlijke ongemakken van een dergelijke infectie, kunnen er serieuze gevolgen optreden als de infectie de nieren bereikt. Urineweginfecties worden traditioneel bestreden met antibiotica, maar omdat steeds vaker blijkt dat deze medicijnen niet langer werken door resistentie van de infectiestam, zochten de onderzoekers naar een oplossing. Uit hun onderzoek blijkt dat 56 van de 166 bacteriestammen, die geïsoleerd werden uit de urine van geïnfecteerde personen resistent is voor antibiotica. De onderzoekers vonden echter ook dat 82 procent van deze resistente stammen met een knoflookextract bestreden konden worden.

Knoflookextracten zijn in verschillende vormen en van meerdere merken verkrijgbaar bij de drogist. In Nederland is bijvoorbeeld sinds een aantal jaar APB Holland begonnen met de import van allicine onder de merknaam AlliBest Knoflook. De allicine wordt in capsules aangeboden met een concentratie van 20.000 ppm. Allicine is de werkzame stof uit knoflook dat in hogere concentraties de gezondheid stimuleert. Meerdere onderzoeken concluderen dat allicine een gunstige werking kan hebben bij uiteenlopende aandoeningen. Allicine wordt niet zonder meer aangetroffen in knoflook. Verse knoflook bevat enzymen genaamd ‘allinase’ en ‘alliine’, die zijn opgenomen in verschillende delen van de plant. Deze twee enzymen fungeren als een afweermechanisme tegen microbiële ziekteverwekkers in de bodem. Wanneer schimmels de teentjes bedreigen, wordt binnen enkele seconden alle alliine omgezet in een nieuwe verbinding: allicine.

Onderzoekers hebben aangetoond dat wanneer allicine in je lichaam verteert sulfienzuur wordt geproduceerd, een stof die sneller reageert op gevaarlijke vrije radicalen dan enige andere bekende stof. De allicine werkt in het menselijk lichaam op eenzelfde manier als in de knoflookplant. Ziekteverwekkende bacteriën worden bestreden. De goede bacteriën laat allicine ongemoeid.


Dit artikel komt uit het magazine AGF Primeur. www.agfprimeur.nl 

Terug naar het blog